Anyu aktuál

Új hímnusza született a Vén Európának – videó

Régóta dédelgetjük kedvenc dalaink között, Varga Miklós Európáját. Eredeti formájában is örökérvényű, ám egy fiatal előadó páros újra felvette a dalt, aktualizált szöveggel. A végeredmény szívmelengető, torokszorítóan gyönyörű.

Európa és az egész világ együtt küzd. Egy közös célért, mégpedig a túlélésért. A világtörténelemben soha nem tapasztalt összefogás járja át a Földet, mivel minden országban minden ember azzal ébred és azzal fekszik: vajon mi lesz a vége, mikor lesz vége, vége lesz-e egyáltalán.

Az általános, világszintű bajtársiasság mindenhol ott van. Mert ugyanazzal küzdünk. Senki nem ücsörög a határai mögött azt várva, tenyerét dörzsölgetve, hogy a szomszéd ország bedőljön, egy olyan vírustól ami “nem az én problémám, ide úgyse jön”. A tudósok éjjel nappal ülnek a laborjukban, na nem azért, hogy a Nobel-díjra hajtva dugdossák eredményeiket, hanem hogy azonnal világgá kiáltsák, amint találnak valamit, bármit ami segíthet legyőzni ezt a borzalmat. Bárkinek.

Adományok jönnek mennek, EU-n belül és kívül, mindenki igyekszik megosztani amije van, legyen az maszk, lélegeztető gép, vagy fertőtlenítő. Azokon a világ szeme, akik a vírussal küzdenek, mindenki lélegzetet visszafojtva figyeli, hátha a világ valamely pontján, valamelyik országnak sikerül a nyakára lépni ennek a betegségnek. Együtt szurkolunk a sikerért. Mintha az olimpián mindenki ugyanazokban a színekben lépne pályára. A Föld színeiben. Ugyanolyan színű sapkában, úszóruhában, erejüket megfeszítve tempóznak a versenyzők, és mindenki azt figyeli, hogy tud-e valaki nyerni. Akárki. Ha pedig sikerül valakinek beúsznia a célba, a Föld egyszerre fog felüvölteni örömében.

Ennek a közös szurkolásnak, a világszintű összefogásnak állít emléket az Európa 2020 dal, mely a régi sláger, Varga Miklós Európa c. dalának átdolgozása, Nagy Szilárd és Ragány Misa előadásában. A szöveget Toldi Tamás írta újra. Munkájukból lelket érintő videó született:

A dal készítésében Varga Miklós támogatta a fiatal előadókat, és úgy gondolja, annak üzenete nem változott. „Ugyanazt üzeni, mint az eredeti: Európa a mi tágabb hazánk, amit meg kell őriznünk, és vigyáznunk kell rá minden tekintetben. És egymásra is vigyáznunk kell, ezekben a nehéz időkben a legfontosabb az együttérzés. Most mindenkinek otthon kell maradnia ahhoz, hogy a járványt le tudjuk lassítani.” – árulta el a Magyar Nemzetnek a zenészlegenda.

#maradjotthon

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük