Anyu aktuál,  Anyu főz

Karantén kantin, azaz 9 spórolós tipp a konyhában

Bármikor jól jöhet, ha sikerül egy kicsit fogni a családi kasszán, néhány élethelyzetben pedig különösen fontos. Ehhez gyűjtöttünk össze Nektek néhány tippet!

1. Pékáru házilag

Az otthon sült kenyér, vagy a házikifli karantén nélkül is jó móka. Isteni illatot kölcsönöz az egész háznak, finom, ráadásul ebben tutira tudni fogod hogy mi van belesütve. A legjobb, hogy még olcsóbb is. Az internet korában valóban könnyű dolgunk van, csak meg kell keresni a szimpatikus receptet, és már neki is állhatunk. Az utóbbi időkben ehhez a trükkhöz kicsit nehezített pályán juthattunk el, mivel az élesztő és a sütőpor lett az alapvető élelmiszer szinonimája, és szinte sehol nem volt hozzáférhető. Az élelmesebbek ekkor elkezdtek kovászt gyártani otthon, mely szintén nem agysebészet, ugyanakkor megfelelő alapanyagok, sok türelem és szervezettség szükségeltetik hozzá. Szabi A Pék Facebook oldalát érdemes követni, mivel ő az érett, jó minőségű kovász elkészítésén túl mindenféle péksütit, kenyérfélét is megtanít elkészíteni 🙂

2. Főzés “hulladékból”

Nem csak spórolási szempontból jó ötlet felhasználni a konyhai “hulladékot”, ezzel ugyanis a termelődő szemét mennyiségét is csökkentjük. Ken Follett, Az idők végezetéig c. regényében írja le az “árvaleves” fogalmát, mely szerint minden családnál rotyogott folyamatosan a tűzön egy kondér, amelybe csontot, zöldséghéjat, almacsutkát, mindenfélét beledobáltak – olcsó volt és mindig rendelkezésre állt ha beesett egy vendég. Nos arra nem buzdítunk senkit, hogy főzzön éjjel nappal egy fazék maradékot a tűzön, azonban a módszer és az alapelv igenis alkalmazható.
-A zöldségek végeiből, zöldjéből, némelyek héjából, csutkájából, torzsából isteni zöldség alaplét főzhetünk – nagymamám odáig fejlesztette a dolgot, hogy a vasárnapi “húslevest” is el tudta készíteni hús nélkül, a tökök kikapart magját belefőzve a levesbe a zöldségek mellé. Mindenki bedőlt, a leves épp olyan volt mint máskor, nagyim csak később árulta el mi volt a trükk, és innentől felkerült a menübe a “tökjó leves”.
-A gyümölcsök, pl alma, körte héjából finom teát készíthetünk, ha forró vízbe áztatjuk.
-A húsfélék alatt nagyon sok zsír, szaft maradhat, ami sok helyen a mosogatóban végzi. Pedig ha kicsit bővebb zsiradékon készíted a májat, a finom ízű májzsírt napokig kenhetitek kenyérre. Az alaposan bepácolt húsokat ha egyben sütöd meg, sok szaft maradhat alatta, mely szintén kenyérre kenhető, esetleg felmelegítve, kis tejszínnel felrottyantva isteni barnamártás készíthető belőle. A csontok szintén nagyon jó leves-alapanyagok, akárha nyersen, vagy már “használt” állapotban főzöd meg, sütést követően, mikor a húst már lefejtettétek róla. A csontos húsok egyébként olcsóbbak mint a már feldolgozott, filézett verzió, ezért is érdemes akár eleve így vásárolni.

3. Bruttósítsd fel a fogásokat

Az sem mindegy, hogy ha főzöl, milyen és mennyi alapanyag szükséges hozzá. Az alapvető trükköket mind ismerjük, pl. fasírtot készítünk ha a darált hús önmagában kevés a családnak. A leveseket krumplival gazdagítjuk, kiadós menüket készítünk, mint rizses hús, vagy paprikás krumpli. Vannak azonban kevésbé ismert trükkök is.
-Töltelékfasírt: Szereted a töltött csirkecombot? Akkor bizonyára ez is tetszeni fog, nem beszélve a húst megenni vonakodó aprótalpúakról 🙂 A tölteléket készítsd el önmagában: áztatott kenyér, tojás, dinsztelt hagyma, fűszerek – kinek hogy áll kézre. Azonban húsba töltés helyett(vagy azzal együtt) egy zacskóba, vagy több réteg folpackba tekerve készítünk belőle egy kis cipót. Ezt vízben megfőzzük, majd (ha későbbre szeretnéd) lefagyasztjuk. Ha rögtön készíted – már így is ehető és finom! – érdemes megsütni tepsiben, esetleg megöntözve egy kis húsról maradt szafttal és voilá! Isteni finomságot kapsz, mely ehető főfogásként körettel, a töltött hús mellé plusz köretnek, de hidegen, salátával is nagyon ízletes.
-Darálthús: felszaporítására többféle módszer is ismert. A legegyszerűbb, ha zabpelyhet keversz hozzá főzés előtt, arányaiban fél kilóhoz kb. egy fél csészényit. A zabpehely felszívja a nedvességet, ezért figyelmesen kell dolgozni az ilyen módon preparált hússal, könnyen odakap! Hasonló arányokkal lehet felturbózni a húst, ha vöröslencsét keversz hozzá. Ez utóbbi akárcsak a zabpehely, kiváló fehérjeforrás, ezért a tápértéke ugyanúgy jó lesz az ételnek, de sokkal kevesebb pénzből is kijön így a bolognai spagetti.
-Tojástrükkök: Egy szimpla rántottát is alaposan fel lehet turbózni, ha hozzákeversz zabpelyhet, vagy egy kevéske lisztet…paradicsom, hagyma, sonka, fűszerek – és máris isteni omlettet készítettél. Laktatóbb és mutatósabb is egy sima tojásrántottánál
-Egytálételek: ezek közül sok (paprikás krumpli, lecsó, székelykáposzta, chillis bab de még a pörkölt is) felszaporítható rizzsel, bulgurral, gerslivel, a család ízlésének megfelelően.

4. Listázd mi van otthon és mire van szükség

Igyekezz tudatosabban vásárolni, és tartalékolni. Vezess listát arról, mi található otthon a szekrényben, kamrában, fagyasztóban. Nézz körül alaposan, képzeld el, hogy valóban durva karantén van, nem mehettek sehová és futárok sincsenek, neked azonban mégis főznöd kell, hiszen a család éhes. Az elképzelt vészhelyzet meglódítja a fantáziád, lehet, hogy olyan élelmiszereket is tudsz kombinálni, melyeket korábban nem próbáltál. Más részről, nem árt, ha tudod mi van otthon, ne maradjon otthon semmilyen láda alján megbújó és ott megrothadó két szem krumpli, Árpád-korabeli száraztészta. Igyekezzetek mindent felhasználni, és ennek megfelelően újratölteni a készleteket! Ha van módod és helyed raktározni, akkor sem érdemes annyi lisztet vásárolni, amiből bunkert építhetsz. Mindenből legyen elegendő mennyiség, mondjuk egy főzésre való, meg még egyre tartalékban. Ha van listád és tudatos vagy, elkerülheted a mértéktelen halmozást, ami sokba kerülne, kiváltképp, ha a fele rátok is romlik.

5. Internetes vásárlás

Ha akarnánk se lehet nagyon elkerülni jelen helyzetben az interneten való élelmiszer rendelést. A különféle szállítókat mi magunk is teszteljük, erről írtunk külön cikket is. A műfaj óriási előnye, hogy nehezebben keveredsz impulzusvásárlásba. Persze itt is az arcodba ugranak az akciók, még a megfelelő pultig sem kell elsétálnod, ugyanakkor sokkal célratörőbben és gyorsabban tudsz bevásárolni a gép előtt ülve, mint egy kocsit tologatva az üzlet polcai között. Ha előre összeírt listával kezdesz neki, többé kevésbé azt fogod megvenni amire szükséged van, így sokat spórolhatsz, ahelyett, hogy hazacipelnél egy rakat felesleges cuccot – nem is szólva a nagy élelmiszer üzletek azon tulajdonságáról, hogy kaján kívül minden IS kapható. “Csak egy kiló kenyérért ugrottam be, de istenem akciós a búvárszivattyú, hát mióta mondom apának hogy kéne egy…” – na ez az a helyzet, amivel a neten keresztül nem valószínű, hogy találkozunk majd 🙂

6. Vega konyha

Szögezzük le, mi szeretjük és megesszük a húst, de szeretünk (és nem eszünk meg) mindenkit, aki bármely okból elutasítja az állati eredetű táplálékot. A húsnak viszont (amellett hogy finom) van egy olyan tulajdonsága, főleg ilyen háborús időkben, hogy roppant magasra tud szökni az ára. A családnak azonban kell a fehérje, hát muszáj tenni valamit.
Ilyen esetben érdemes a neten vegetáriánus, illetve vegán receptek után kutatni, nagyszerű, kiegyensúlyozott tápértékű fogásokra bukkanhatunk. A húst olykor lecserélhetjük sajtra, túróra, gombára, tojásra, de a hüvelyesek és bizonyos gabonafélék is nagyszerű fehérjeforrások, melyek szervezetünket tökéletesen kielégítik tápanyagszempontból. Ha pedig a lelkünk áhítozik egy kis hús után, ezt is ki lehet trükközni, hús szaftjában készült ételekkel, esetleg egy kis Húsvarázs használatával, vagy a legegyszerűbb módon – a húsmentes ételt megijesztgetjük egy kis pirított baconnel.

7. Készíts otthon fűszert

A cserepes fűszernövényeket nekem sosem sikerült életben tartanom. Végül azt a megoldást választottam, hogy hazahozva a snidlinget, rögtön lekaszaboltam az egészet, felaprítva ment a fagyasztóba kindertojás sárgájában. Hasonlóan működik a petrezselyemzöld, vagy a medvehagyma is. Ez persze nem zárja ki, hogy vannak nálam tehetségesebbek, akik sikerrel nevelgetnek az ablakban bazsalikomot, petrezselymet, metélőhagymát,citromfüvet, mentát… 🙂 Érdemes próbálkozni vele.
Sokan nem tudják, hogy az Ízvarázs (leánykori néven vegeta) is elkészíthető otthon! Íme a recept, a mennyiség attól függ, mennyit szeretnél készíteni, ezért az arányokat adjuk meg.
Sárgarépa 1 rész, a többiek ehhez mérten:
Fehérrépa ½
Paszternák ½
Zeller gumó ½
Karalábé ¼
Káposzta ¼
Vöröshagyma ¼
Paprika ¼
Krumpli ¼ (kihagyható)
Paradicsom püré (kb 3,5 kg nedves tömegre számítva 150 g.)
Fokhagyma 1 fej
Ha ezt sikerült megvenni akkor jön a neheze. Az egészet megpucoljuk és ledaráljuk (húsdaráló a legpraktikusabb, de kockázhatod is, a lényeg hogy fel legyen aprítva). Alaposan összekeverjük a zöldség mixet és tepsire tesszük. A sütőt 50-60 °C-ra állítjuk, ha van légkeverés azzal a legjobb, de ha van kifejezetten erre a célra aszalógéped, az még jobb. A sütő ajtaját ki kell támasztani, mert a pára ellenünk dolgozik. A szárítás 1-2 napot is igénybe vehet, ez nagyban függ a mennyiségtől és az egyes zöldségek nedvességtartalmától is. Ha jó száraz akkor jöhet az őrlés (malom vagy kávédaráló, miniaprító is megteszi, bármelyiken leküldheted), én itt szoktam hozzáadni a sót és a száraz fűszereket:
Petrezselyem levél kilónként 1-2 tasak
Zeller zöld kilónként 1-2 tasak
Lestyán levél kilónként 1-2 tasak
Kurkuma por 1-2 tasak, hogy szép színe legyen, de azért óvatosan mert elviheti az ízét keleties irányba.
Só 1-2kg / adag ez attól függ hogy mennyire szerettek sózni.

8. Maradékok felhasználása

Általánosan igaz a mai világban hogy pazarló életmódot élünk. Túlvásároljuk magunkat, túl sokat főzünk, amit aztán már senki nem akar a negyedik napon is megenni. Ez karanténtól függetlenül sem túl üdvös szokása napjaink emberének, ezért érdemes okosnak lenni a maradék ételekkel is. A megmaradt maroknyi ételeknek sokszor adhatunk új életet egy kis kreativitással. Pörköltből darálás után remek pástétom készülhet, a maradék bolognai szószból pizza sülhet. Ha megmaradt a sült sütőtök, vagy hagyma, remek krémlevest főzhetünk belőle. A levesben megfőtt répát villával összetörve a rizshez keverhetjük, csodás ízt kölcsönöz majd köretünknek. A régi szomszédasszonyunk rendszeresen vargabélest készített a maradék levestésztából. Akár profi szintre is fejleszthetjük a dolgot, ez már többlépcsős felhasználás. Ha egész csirkéből főzzük a levest, a csirkét utána bátran mepiríthatjuk kicsit a sütőben némi plusz fűszerrel, a maradék csirkemellből pedig másnap cézársalátát készíthetünk. Csak a fantáziánk szabhat határt, mielőtt kidobjuk a maradékokat (vagy a kutya táljában landolnának) gondoljuk végig, mire tudjuk még használni.

9. Sajátmárkás cuccok

Bár régen nem kifejezetten volt jó híre az ismert áruház lánc “gazdaságos” termékeinek, azonban ma már ez nem igaz. Napjaink trendje inkább, hogy a cégek igyekeznek valóban minőségi, értéket képviselő dolgokat átadni, ezért bátran megveheted a cégek sajátmárkás termékeit. Általában ugyanazok a “nagy” márkák gyártják ezeket is, csak nem kell megfizetni a csiricsáré csomagolást és a márkanevet. Sokat spórolhatsz ezen, ha mind élelmiszerből, mind egyéb dolgokból (pl tisztítószer, pelenka stb) az üzlet saját márkás termékét választod.

A tudatosság, odafigyelés most különösen fontossá vált a vírusfertőzés és a karantén miatt. Reméljük hasznosnak találtad tippjeinket, további izgalmas tartalmakért kövesd Facebook oldalunkat! Ha pedig akadnak hasznos ötleteid, melyeket mi kihagytunk, Te pedig megosztanál másokkal, ne habozz megírni nekünk! 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük