Anyu főz

Kajatrükkök a karantén idején

Spórolj, csalj, helyettesíts, tárold okosan, varázsolj friss zöldséget bolt nélkül: világjárvány esetén érdemes a megszokások helyett okosan tevékenykedni a konyhában is. Ebben segítünk most: ezekkel az apró trükkökkel kevesebbszer szorul majd rá a család, hogy valakinek – aki a rövidebbet húzta 🙂 – le kelljen mennie a boltba.

Sok család döntött úgy tavasszal, hogy heteken, vagy akár hónapokon át maradnak otthonukba zárkózva, hogy minimálisra csökkentsék a fertőzés esélyét. Na de mit tegyünk, ha nincs egy szem zsömlénk, pedig épp fasirtot sütnénk, vagy hiányzik a friss zöldség, mert csak 2 hetente tudunk online bevásárlást intézni? Összegyűjtöttünk néhány trükköt, ami kisegíthet a szorult helyzetben, s a lista folyamatosan bővül a tapasztalataink alapján – szorult helyzetben egyre leleményesebbé válik az ember lánya. 🙂


1. Fasirt zsömle nélkül

Amikor az egész országban hiánycikk lett az élesztő, sokaknak okozott fejtörést a friss kenyér, zsömle biztosítása – boltba nem szívesen jártunk csak emiatt 2-3 naponta, a fagyasztó inkább hússal és zöldséggel volt tele, mint kennyérrel, sütni viszont nem tudtunk élesztő nélkül (azaz de, erről hamarosan írunk is). Így egy friss, puha zsömle már-már kincsnek számított a kenyértartó kosárban, ezért nem szívesen pazaroltuk el holmi fasirtokra.

Máshogy is sűríthetjük azonban a fasirtgolyókat, ha nincs kenyerünk, zsömlénk. Amire szükséged lesz, fél kiló darálthús esetén:

  • 1 ek. Chia mag
  • 2 ek. Lenmag vagy lenmagpehely
  • pici víz

A magokat keverd össze egy pohárban, és önts rá annyi vizet, amennyi épp ellepi. Nem kell mást tenned, csak várnod és esetleg 1-2x megkeverned az alakuló trutymót: pár perc után kemény, zselés állagú valamivé áll majd össze. Ha kész, ezt keverd hozzá a darált húshoz (tojással és fűszerekkel együtt). A végeredmény tökéletes állagú fasirt lesz, a magok sem mellékízzel, sem látvánnyal nem fognak lebuktatni (pedig tudjuk ugye, hogy a gyerekeknél élesebb szemű vizsgálóbizottság nem létezik, ha például a kajában található zöldségek felkutatása a cél). Ezek a magvak talán még nem számítanak olyan keresett terméknek, mint az élesztő, zsömle és kenyér, így ha most bevásárolsz belőlük, jó ideig kisegítenek majd, amikor sűrítésre van szükség. Bónuszként pedig jusson eszedbe, mennyivel egészségesebb összetevőnek számítanak ezek a magvak (a chia magot sokan csak szuperélelmiszerként emlegetik kedvező hatásai miatt), mint egy zsömle. (Arra azért figyelni kell, hogy túlzásba sem szabad vinni a fogyasztását: erről bővebb infót itt találtok: Chiamag: csak ennyit lehet enni ).


2. Kenyeret helyettesítő finomságok

Az extrudált kenyér mindenkinek ismerős lehet, aki valaha is diétába kezdett, de aki nem, az is biztosan látta már a polcokon a színes kis csomagokat: legelterjedtebb fajtájuk az abonett. A ropogós kis lapok a diétákban a kenyeret helyettesítik, és egyáltalán nincs rossz ízük, sőt! Egy finom krémmel megkenve (pl. sajtkrém, tonhalkrém, tojáskrém, körözött, pesto, juhtúró, avokádókrém, padlizsánkrém, paradicsomos püré, vajkrém, feta sajt, cottage cheese, stb.) teljesen jó szolgálatot tesznek reggeli és vacsora idején, de használhatunk akár margarint, zöldségeket és felvágottat is, mintha egy igazi szendvicset készítenénk. Egyre több változat között választhatunk (teljes kiőrlésű, gluténmentes, quinoás, zöldséges, korpás, rozsos, mindenféle magvas, pizzás, stb.), így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.

A Finn Crisp vékony, ropogós, teljes kiőrlésű kenyérként kelleti magát a polcokon: ez jóval keményebb ropogtatnivaló, mint az abonett, de szintén jó választás. Ha mégis túl keménynek találnád, mártogasd joghurtba, kefirbe, tejfölbe, és csak azután rágcsáld el, hogy egy kicsit már felpuhult.


3. Friss és vitamindús zöldségek pár nap alatt: csíráztass!

Csak egy csíráztató edényt és magokat kell begyűjtened – és már kezdheted is a csíráztatást, miután utánaolvastál az alapszabályoknak (amik egyáltalán nem bonyolultak). Innentől kezdve bármikor készíthetsz friss, finom és szuperegészséges csírát, sokkal olcsóbban, mintha a boltban vennéd meg. A csíra fogyasztás kedvező hatásairól rengeteg cikket olvashatsz, érdemes megismerkedni velük: karantén idején pedig valóságos kincs, ha bármikor elő tudsz állítani otthon egy elsőosztályú vitaminforrást.


4. Fagyasztótrükkök

Kijárási korlátozás idején valószínűleg általános állapot, hogy egy gyufaszálat sem lehet a fagyasztóba bedugni. Álljon itt néhány aranyszabály, ami megkönnyíti ezt az időszakot:

a) Írj pontos listát arról, hogy melyik rekeszben mi van, és hol! Bár túlzásnak tűnik, de… amikor majd nagyon keresel egy apróságot, és fogalmad sincs, merre súvaszthattad el, imádni fogod a listád!

b) Egy rekeszben csak egyféle ételt tárolj! Így nem kell a rekesz legaljára túrnod, amikor keresel valamit. Ha a vegyes zöldség nehezen elérhető, helyettesítheted a könnyen kikapható kukoricával, ahogy a disznót is a pulykával. Hogy ez miért jó, az a következő pontból kiderül…

b) Soha ne pakold ki csak úgy céltalanul a fagyasztód: amit nyers állapotban kedvedre gyömöszölhettél, legózhattál, azt keményre fagyva már nem fogod tudni visszatenni ugyanolyan szoros és katonás rendben, ahogy addig volt. Velem előfordult, hogy több kilónyi ételtől szabadítottam meg egy-egy rekeszt, mégsem bírtam visszagyömöszölni a maradék – jóval kevesebb – cuccokat, akárhogy legóztam velük.

c) Fagyasztás előtt mindent apríts fel, amit lehet. Egy zacskó felkockázott husi sokkal jobban begyömöszölhető egy L (vagy akár C, U, W, stb… :D) alakú kis résbe, mint egy nagy darab tömbhús. Ráadásul amikor előkerül, nem kell órákat várnod arra, hogy kiolvadjon: akár fagyott állapotban is a fazékba rakhatod és elkezdheted feldolgozni (az viszont fontos, hogy fagyasztás előtt mindig mosd meg).


5. Házi kenyér

Ha van kedved, időd, és érzed magadban az energiát, süss házi kenyeret vagy kiflit! Mutatunk két jól bevált receptet: nézd meg, hogy készül a Sokmagvas kenyér és a házi kifli.


6. Leves minden napra

Ha eddig nem is volt a mindennapok része a leves, itt az ideje megbarátkozni vele. Könnyen elkészül és nem kell órákon át állnod miatta a konyhában, ezer változata van, egészséges, kevésbé terheli meg a gyomrot, mint egy nehéz, zsíros pörkölt, ráadásul sok zöldséget belecsempészhetsz, amit esetleg nyersen már nem ennétek meg (mehet a levesbe, ugye). Így kevesebb a pazarlás, és egy nagy tál leves után már senki nem fog óriási adagokat kérni a másodikból. És milyen jól tud esni a hideg napokon egy nagy tál forró leves…


7. Chips házilag

Ha rágcsálnivalóra vágyik a család, de nincs kedved órákon át hajtogatni a pogácsát, készíts zöldségchipset! Vágj vagy gyalulj nagyon vékonyra pl. céklát, répát, édesburgonyát, krumplit, és dobd be a sütőbe. Egészséges, finom és gyorsan elkészül.


8. Trükkök, hogy ne romoljon meg olyan hamar az étel

A nagy készletek felhalmozása azzal járhat, hogy sok-sok élelmiszer végzi a kukában – létezik azonban számos trükk, amikkel ezt elkerülheted (de azért az is fontos odafigyelni, hogy ne vásárolj többet, mint amennyit elfogyaszt a család). A liszt közé például érdemes babérlevelet tenni, ami intenzív illatával távoltartja a kártevőket. Álljon itt végül néhány ezekből a hasznos praktikákból:

Kiemelt kép: Engin_Akyurt / Pixabay

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük