Anyu aktuál

Fertőtlenítő házilag – vész esetére

Hangsúlyozzuk, hogy a legjobb egyszerűen megvenni az üzletben a bevizsgált, tuti összetevőket tartalmazó fertőtlenítő szereket. De mi van ha nem lehet hozzáférni?

Senki sem született vegyésznek, azonban a most aktuális közéleti helyzetben sajnos roppant nehéz hozzájutni a fertőtlenítőkhöz, még akkor is, ha az ember lánya nem átallana kifizetni Midász király összes aranyát egy flakonért. Erre a helyzetre való tekintettel, a WHO közzétett egy receptet, melyet szigorúan végszükség esetére, de felhasználhatunk fertőtlenítő készítésére.

Hozzávalók:

• Etanol 96% – os: 83,33 ml
• Hidrogén-peroxid 3%: 4,17 ml
• Glicerin 98%: 1,45 ml

Ebben a sorrendben kell beleönteni egy üvegbe, és annyi desztillált vizet önteni hozzá, mellyel elérjük az 1dl-es mennyiséget. Mivel a glicerin sűrűbb, kapásból a mércés poharunk öblítéséhez is szükség lesz vízre, hogy belejuttassuk a keverékbe. Érdemes gyorsan dolgozni, hogy elkerüljük a párolgást. A mixet ironikus módon “karanténba tesszük”, félre kell tenni miután gyengéden összeráztuk, 72 órára, hogy a készítés közben belejutott kórokozók elpusztuljanak. Ezután bátran használhatjuk.

Ez a WHO ajánlása, azonban akad vele probléma, nehéz beszerezni az összetevőket és a híradó tanúsága szerint a patikákban is ebből a receptből dolgoznak, mert nincs módjuk megvárni a szállítmányt.

A betegség elkerüléséhez mindenképpen érdemes valamilyen megoldást keresni, ezért ha minden kötél szakad, és semmi nincs arra az esetre, ha nem tudunk szappannal, vízzel kezet mosni (valamint gyógyszertári tisztaszesz még akad otthon), akkor lehet belőle fertőtlenítő “pótlékot” készíteni alkoholos testpermettel. Ezt a lehetőséget vegyészekkel beszéltük át, és arra jutottunk, hogy ha nincs más, amivel nekiindulhatunk egy halaszthatatlan bkv túrának, akkor a semminél jobb.

1dl testpermethez 1 liter alkohol az arány, ettől nagyon jobban hígítani nem érdemes, fontos, hogy a 60% alkoholtartalom megmaradjon. A testpermet tartalmaz némi ápolót, de tényleg nem érdemes kézmosás helyett fújkálni, mert a bőrt igencsak szárítja – különösen hogy nincs még vége a téli, szeles, kézkirepedős időszaknak.

A jelenleg legnagyobb fenyegetést jelentő koronavírus leghatékonyabb ellenszere még mindig az alapos, szappanos (!) kézmosás! A vírus ugyanis amilyen durva tud lenni, annyira sérülékeny a külső “koronás” lipidburok, melyről a nevét kapta. Ezt a lipidréteget, mely a vírus örökítőanyagát védi, a szappan megbontja, és ezzel a manőverrel molekuláris szinten végezzük ki a nyavalyást, nem tud tovább fertőzni. Mossatok kezet!

Indexkép: Pixabay

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük