Anyu aktuál

Varrjunk maszkot! – videó

Sokáig ment a vita arról, hogy kell-nem kell, jó a házi, nem jó…viszont a maszkhiány helyzet jelenleg már elérte a kritikus szintet, amikor az orvosok is sorban nyilatkozzák, hogy sokkal jobb a semminél.

Maszkot hordani rossz?

A sebészmaszkok egyszer használatosak, mivel felszívják a lélegzetből kicsapódó párát, mely kiváló táptalaj a kórokozók számára. Eleinte az terjedt a médiában, hogy ne kezdjen boldog boldogtalan maszkot hordani. Ennek oka az volt, hogy ezeknek a maszkoknak a nagy részét (ha ugyan nem egészét) Kínában gyártják, akik ugye az utóbbi időben kissé megrogytak – ezért az volt a kérés, hogy ne pazarolja a maszkot, akinek nem muszáj, hiszen világszinten hiánycikk. A megmaradt készletet ne használjuk el puszta félelemből. Másrészt a sebészmaszk csak akkor ér valamit, ha pár óránként cseréli a használója, valóban aranyat ér jelenleg. Így ha mindenki maszkban gubbaszt otthon a tv előtt, akkor tényleg gyorsan elfogy a készlet.

Nem véd a vírus ellen?

Nem, nem véd, ne házi készítésű, vagy boltban vett sebészmaszkban menj be önkénteskedni a kórházba. Annál is inkább, mert a maszk viselése (hacsak nem a speciális FFP3-as maszkról van szó) nem segít, hogy elkerüljük a vírust. Ha valaki a közvetlen közelünkben “letüsszent” minket, a maszk mellett beszívott levegővel mi is beszívhatjuk a kórokozót.

Akkor meg minek?

Van itt egy fontos tényező, egy tévedés, amit érdemes mindenkinek végiggondolnia. NEM csak az “koronás”, aki már a Lászlóban van fóliába bugyolálva. Vírushordozó tünetek nélkül lehet bárki, akár én is, vagy Te, mindenki. Ha hordozó vagy, a hosszú lappangási idő alatt ugyanúgy körbefertőzöl mindenkit, akivel csak találkozol, a családtagjaidat, a boltost, a postást. Ezért érdemes maszkot venni amikor kimozdulunk otthonról, mert ha esetleg már a testünkben a vírus (vagy olyan szerencsések vagyunk hogy tünetek nélkül le is zajlott bennünk a fertőzés) akkor továbbadhatjuk olyanoknak, akik idősek, gyenge az immunrendszerük és veszélyeztetettek.

De a pamut nem szűri ki a vírust!

A vírust valóban nem, viszont önmagában a vírus egy lomha, önállótlan jószág. Egyedül nem fog nekiindulni, hogy átcsusszanjon a szövetszálak között, és kimásszon a maszk mögül. A lélegzet páracseppjeihez, nyálhoz, bőrsejtekhez, porhoz tapad, és EZEKET viszont megfogja a kétrétegű pamut maszk is. Hogy a dolgot megértsd, képzeld el, hogy egy pumpás spricniből fújsz szét illatosítót. Ha egy ronggyal lefeded a fúvókát, jóval később (vagy egyáltalán nem) fogom megérezni az illatát én, ha a szoba másik végében állok. Ugyanez történik, ha a maszkot a szánk elé tesszük. A légzéssel, beszéddel távozó molekulák, melyekhez a vírusok tapadnak, fennakadnak a textilián. Ezért javasolják újabban az orvosok, hogy készítsünk maszkot, vagy ha mást nem, egy sálat tegyünk az arcunk elé mikor kimerészkedünk a házból.

Ugorjunk neki!

Szerencsére maszkot varrni nem agysebészet, bárki nekiláthat, ha védeni szeretné a környezetét, szeretteit. Bármilyen sűrű szövésű anyag megfelel, haladó varró anyukáknak bejöhet a PUL, vagy a vetex is a rendszerbe. Rengeteg youtube videót találni erről, mi az alábbit választottuk, mely tényleg nagyon jó, érthető kis anyag. Kétféle maszk készítését is megmutatja, ezért ha akad otthon egy háztartási varrógép, érdemes nekilátni. Neked, a családodnak, szomszédaidnak.

Maszk varrás útmutató

És akkor most dobjam ki ha használtam?

Dehogy. Szerencsére a pamutnak van egy olyan jó tulajdonsága, hogy mosható, főzhető, vasalható. Én igazán biztosra mentem, magas hőfokú, fertőtlenítő mosószeradalékos mosás után betocskoltam textilfertőtlenítőbe majd az egész folyamat végén még le is vasaltam a maszkokat. Fölöslegesen vagyok óvatos, tudom, hiszen a koronavírus a legújabb kutatások szerint a sima szappantól is vigyázzba áll ha elég ideig néznek farkasszemet…de jobb a biztonság. A friss, illatos, ropogós maszkok pedig újra használhatók!

Élvezetes varrást, jó egészséget mindenkinek!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük